Bouppteckning
Bouppteckning är det som sker innan bodelningen. Det innebär att det måste ske tre månader efter dödsfallet. an går igenom och gör en skriftlig sammanställning av den avlidnes tillgångar och skulder. Om man söker hjälp med boteckningen, t.ex. en begravningsbyrå eller juridisk byrå och då behöver man inte beställa skatteverkets broschyr.
Bouppteckningen måste innehålla själva boteckningen i orginal, en kopia av bouppteckningen där en sida är bestrykt, ( första eller sista sidan), bestrykta kopior av testamenten, kallelsebevis samt arvsavståenden. Enligt svensk lag är man skyldig att göra en bouppteckning. Om den avlidna saknar tillgångar kan socialnämnden göra en dödsboanmällan vid bouppteckning värderas all den avlidnes kvarlåtenskap. Det kan vara svårt att bestämma värdet av tillgångarna. Alla som ska arva måste kallas till bouppteckningen men de behöver inte närvara om de inte vill.
Lag
1 § "Bouppteckning skall förrättas senast tre månader efter dödsfallet, om inte Skatteverket efter ansökan inom samma tid med hänsyn till boets beskaffenhet eller av annan särskild orsak förlänger tiden"(https://lagen.nu/1958:637)
2 § "Dödsbodelägare som har egendomen i sin vård, boutredningsman eller testamentsexekutor skall bestämma tid och ort för bouppteckning samt utse två kunniga och trovärdiga gode män att förrätta den. Samtliga delägare skall kallas i god tid till förrättningen. Den avlidnes efterlevande make eller sambo skall alltid kallas. Skall lott i kvarlåtenskapen åtnjutas först sedan arvinge eller universell testamentstagare har avlidit, skall även den kallas som vid tiden för bouppteckningen är närmast att sålunda ta arv eller testamente".(https://lagen.nu/1958:637)
3 § "I bouppteckningen anges dagen för förrättningen, den dödes fullständiga namn, personnummer eller samordningsnummer enligt folkbokföringslagen (1991:481), hemvist och dödsdag. Även namn och hemvist för dem som skall ha kallats till förrättningen skall anges. För underårig skall anges födelsedatum och för arvinge skall anges hans släktskap med den döde. Arvinge skall anges även om han är utesluten från del i kvarlåtenskapen. Om den döde efterlämnar en make, skall för bröstarvingar anges om de är bröstarvingar även till maken. Kan uppgift i visst hänseende inte lämnas, skall det anmärkas".(https://lagen.nu/1958:637)
För att upprätta en bouppteckning hos en begravningsbyrå eller juristbyrå kan det kosta ungefär 5000-6000 kr. Det tillkommer även en kosnad i form av arbetstid mellan 500-1500 kr per timme om det är många personer inblandade i arvet.
Bodelning
Bodelning är den uppdelning utav den avlidnes dödsbo, det vill säga tillgångar och skulder. Maken, makan eller barn samt de som har blivit omskrivna i testamentet tar hand om bodelningen. Om den avlidne inte har skrivit testamente sker ingen bodelning utan den kvarlevande maken får ri förfoganderätt över dödsboet. Nära släktingar har även rätt till arvet enligt lag.
"1 § När ett äktenskap upplöses, ska makarnas egendom fördelas mellan dem genom bodelning. Bodelning behövs dock inte, om makarna har endast enskild egendom och ingen av dem begär att få överta bostad eller bohag från den andra maken".(https://lagen.nu/1987:230)
"2 § Bodelning skall göras med utgångspunkt i egendomsförhållandena den dag då talan om äktenskapsskillnad väcktes eller, om äktenskapet har upplösts genom den ena makens död utan att ett mål om äktenskapsskillnad pågick, den dag då dödsfallet inträffade". (https://lagen.nu/1987:230)
/// Layal :)
Testamente
Ett testamente är personens "sista vilja". Ett testamente kan ändras när som helst och det sista testamentet gäller. För att ett testament ska gälla krävs det skriflig och bevittnat av två närvarande personer.
I testamentet anges testamentstagarna och hur stor andel eller vilka tillgångar de ska ärva. Testamentet skall bestå av ett visst föremål som en person ska ärva tex en bil. Denna person kallas för legatarie. Man kan testamentera till vem man vill så stor del av sina tillgångar man önskar.
Bröstarvingarna kan kräva att få ut sin laglott, alltså hälften av arvslotten.
Exempel:
Jenny och Sebastian har i sitt bogiftorättsgods 600 000 kr. De har två barn, Jonas och Maria som är omyndiga. När Sebastian avlider fördelas ärvet enligt följande:
Jenny får 600 000 kr och Jonas och Maria får 0 kr, detta beror på att barnen är fortfarande omyndiga. Hade Sebastian skrivit ett testament med rätt för barnen att ärva hälften, så hade ärvet fördelats mellan Jenny och barnen.
Jenny får 300 000 kr och barnen får 150 000 var.
Tills barnen fyller 18 år har Jenny rätt att behålla pengarna. Om deras förmögenhet överstiger åtta gånger prisbasbeloppet ska överförmyndaren ha tillsyn över förvalningen.
Lag
"
1 § Den som fyllt aderton år må genom testamente förordna om sin kvarlåtenskap.Testamente må ock göras av underårig, som är eller varit gift eller som efter fyllda sexton år vill förordna om egendom, över vilken han äger själv råda".
(https://lagen.nu/1958:637)
"
2 § Förordnande till annan än den som är född vid testators död eller då är avlad och sedermera födes med liv är utan verkan".
" Utan hinder av vad nu är sagt gäller förordnande, enligt vilket blivande arvsberättigade avkomlingar till någon, som enligt första stycket äger taga testamente, skola erhålla egendom till full ägo sist vid dennes död eller då annan, som skall åtnjuta rätt till egendomen, avlider eller hans rätt eljest upphör. Ej må i sådant förordnande olikhet göras mellan syskon, vilka ej äro födda eller avlade vid testators död".
(https://lagen.nu/1958:637)
"
3 § Om rätt för utländsk medborgare att här i riket taga testamente gäller vad om utlännings rätt att taga arv är stadgat"(https://lagen.nu/1958:637)

/// Layal :)
Alla har rätt att leva tillsammans-partnerskap.
Enligt lagen får två personer ingå i ett partnerskap, om de är av samma kön.
Gemensamt med ett äktenskap är att de måste vara minst arton år, de får ej vara nära släkt. Och en person som redan är gift, som har tidigare gått igenom hindersprövning och har ett giltigt äktenskap tillstånd får inte ingå i partnerskap.
En till gemensam sak är att någon av de båda parterna måste vara svensk medborgare. Sedan kan den andra parten få svenskt uppehålls tillstånd i anktytning till personen ifråga.
När ett partnerskap väl är registrerad så fungerar det rättsligt som ett äktenskap med bla rätten att ärva.
Men dessa regler gäller ändast i sverige och internationellt.
Ett partnerskap bryts när alltingen en av de dör, eller om de ber om skillsmässa. En skilsmässa mellan två partner avgörs i domstol och kallas för partnerskapsmål.
Partnerskap
Totalt registrerade 650 personer partnerskap under 2007, fördelat på 262 män
och 388 kvinnor. Att antalet män och/eller kvinnor som registrerar partnerskap ibland är udda beror på att SCB enbart räknar de personer i paren som
är folkbokförda i Sverige. Under år 2007 upplöste 78 män och 111 kvinnor
sina partnerskap.
I folkmängdsstatistiken (kapitel 1) redovisas partnerna under civilståndet
gifta. I slutet av 2007 levde knappt 2 500 män och knappt 2 200 kvinnor i
registrerade partnerskap.
12. Personer som registrerat partnerskap, efter kön, 1995–2007
12. Persons who have registered their partnership, by sex, 1995–2007
Partnerskap
Totalt registrerade 650 personer partnerskap under 2007, fördelat på 262 män
och 388 kvinnor.
Att antalet män och/eller kvinnor som registrerar partnerskap ibland är udda beror på att SCB enbart räknar de personer i paren som
är folkbokförda i Sverige.
Under år 2007 upplöste 78 män och 111 kvinnor
sina partnerskap.
I folkmängdsstatistiken (kapitel 1) redovisas partnerna under civilståndet
gifta.
I slutet av 2007 levde knappt 2 500 män och knappt 2 200 kvinnor i
registrerade partnerskap.
- Departement
- Justitiedepartementet L2
- Utfärdad
- 2009-04-02
- Ändring införd
- Källa
- Regeringskansliets rättsdatabaser
- Senast hämtad
- 2010-10-21
|
|
1 § Lagen (1994:1117) om registrerat partnerskap ska, med de begränsningar som följer av denna lag, upphöra att gälla vid utgången av april 2009.
|
|
2 § Den upphävda lagen tillämpas fortfarande i fråga om ett enligt den lagen registrerat partnerskap, om inte annat följer av 3 §.
|
|
3 § Ett partnerskap som har registrerats enligt lagen om registrerat partnerskap ska gälla som ett äktenskap, om partnerna gemensamt anmäler till Skatteverket att de önskar det. Partnerskapet gäller som ett äktenskap från och med den dag en sådan anmälan kommit in till Skatteverket.
Partnerna kan välja att i stället vigas enligt 4 kap. äktenskapsbalken. Vigseln ska inte föregås av hindersprövning. Partnerskapet gäller som ett äktenskap från tidpunkten för vigseln.
|
|
4 § Hindersprövning enligt lagen om registrerat partnerskap som gjorts före den 1 maj 2009 gäller efter denna tidpunkt som hindersprövning för vigsel.
|
|
5 § I fråga om ärenden om förordnande av registreringsförrättare som en länsstyrelse avgjort före den 1 maj 2009 gäller äldre bestämmelser. -- http://www.google.se/search?rlz=1C1SKPH_enSE391SE392&aq=f&sourceid=chrome&ie=UTF-8&q=partnerskap

/// Agnesa :)
|
Att ingå äktenskap.
När man ingår i ett äktenskap, så ingår båda makarna ett avtal med varandra. Äktenskapet utgår till stora delar av lagar.
Äktenskapsbalken kallas den balk där reglerna om äktenskapstår,
Där står det bland annat om makarnas ekonomi. Makarna ska ha sin egen ekonomi så att ingen av makarna ska vara skyldig att ta ansvar för den andres skulder.
Om man har gemensamma skulder så har man solidariskt ansvar, vilket betyder att båda kan krävas på hela skuldbeloppet.
Utdrag ur Äktenskapsbalken 1:a kapitel.
1§ Äktenskapet ingås mellan en kvinna och en man, de är då makar med varandra
2§ Makarna skall visa varandra trohet och insyn. De skall tillsammans vårda hem och barn och i samråd värka för familjens bästa.
3§ Varje maka råder över sin egendom och svarar för sina skulder.
4§ Makarna skall fördela utgifter och sysslor mellan sig. De skall lämna varandra upplysningar som behövs för att familjens ekonomi skall bedömmas.
Enligt Statistikcentralens uppgifter om befolkningsförändringar minskade antalet ingångna äktenskap klart år 2011 jämfört med föregående år. Totalt ingicks 28 408 äktenskap, vilket är 1 544 färre än året innan. Ingåendet av äktenskap minskade tydligast i de åldersgrupper där giftermålsfrekvensen är högst: något under och lite över 30-åringar. - http://www.stat.fi/til/ssaaty/index_sv.html
/// Agnesa :)
Arv
Alla människor råkar förr eller senare ut för att någon de känner dör. Vissa människor skjuter bort tanken om begravning och planerar ingenting i förväg. Familjen tar oftast hand om arven och den fördelas mellan släktingarna. För att fördelningen ska gå så bra måste den avlidne har skrivit hur han/hon vill ha jordfästningen och hur det ska fördelas. Detta underlättar för de efterlevande.
Vid arv efter avliden person gäller ärvdabalkens regler. Delningen av ärvet sker efter blodsband, alltså i första hand ärver den avlidens barn, om dessa inte är i livet ärver barnbarnen. Lagen säger även att adoptivbarn har arvsrätt. Arvet delas lika mycket mellan syskonen.
Exempel:
Carl är ensamstående och har två barn, Sara och Erik. Carls tillgångar är värt 200 000 kr och efter Carls död måste egendomen fördelas. Erik får 100 000 kr och Sara får 100 000 kr.
Carl får 50% - Sara får 50%
Alltså delar Sara och Erik på Carls egendom. Skulle Erik inte vara i livet ärver hans barn, Lisa och Sandra.
Lisa och Sandra får 25 % var vilket motsvarar 50 000 kr och Sara får 50 % vilket motsvarar 100 000 kr.
Om det inte finns far, mor, syskon eller syskons barn ärver farfar, farmor, morfar och mormor. Om någon av dessa är avliden tex morfar ärver hans dvs morbror eller moster. Om dessa är avliden ärver inte deras barn, alltså kusiner till den avlidne. Morfars andel av arvet går istället till mormor.
Enligt lag:
"1 § Arv kan tagas endast av den som lever vid arvlåtarens död, dock må barn, som är avtal dessförinnan, taga arv, om det sedermera födes med liv. Är fråga om rätt till del i boet efter arvlåtarens efterlevande make, skall hänsyn tagas till tiden för makens död": ( https://lagen.nu/1958:637).
" 2 § Är arvinge till den, efter vilken arv fallit, jämväl, och kan bevis ej förebringas att han överlevat arvlåtaren, skall med arvet så förfaras som om han icke överlevat denne". (https://lagen.nu/1958:637).
" 3 § Utländsk medborgare må lika med svensk taga arv här i riket. Är i annan stat svensk medborgare icke likställd med inlänning i fråga om rätten att taga arv, eller måste han där vidkännas större avdrag än denne, äger Regeringen förordna att motsvarande inskränkning skall gälla för den statens medborgare här i riket". (https://lagen.nu/1958:637)
/// Layal :)
Hindersprövning- äktenskapstestet.
Hindersprövning är ett slags test man gör genom skatteverket. Man ansöker alltså om tillstånd att gifta sig med en person. På hindersorövningen kollar man så att personerna som vill gifta sig inte är nära släkt, och speciellt inte syskon.
2 § Har upphävts genom lag (1988:1254). |
|
3 § Äktenskap får inte ingås mellan dem som är släkt med varandra i rätt upp- och nedstigande led eller är helsyskon.
Halvsyskon får inte ingå äktenskap med varandra utan tillstånd av myndighet som anges i 15 kap. 1 §.
Vid tillämpningen av första och andra styckena jämställs adoptivförhållande med släktskap. De som därvid anses som helsyskon får dock ingå äktenskap med varandra efter tillstånd av myndighet som anges i 15 kap. 1 §. Lag (2004:763).

Personer av samma kön får inte ingå äktenskap, utan partnerskap. Partnerskap och äktenskap är i stor sätt samma sak.
Om man är under arton år så får man i regel inte gifta sig. Men man kan söka tillstånd från länsstyrelsen och i enstaka fall kan man få tillstånd. Om man tex vill ha ett sommar bröllop, men fyller arton till vinter. Alla fall behandlas av en handläggare som sedan avgör om det finns rimliga argument till varför personen vill gifta sig innan arton års ålder.
|

Förr i tiden så skädde hindersprövningen i en lokal kyrka, man kan än idag få göra det om det så önskas.

Äktenskap och familjerätt är de ärenden som är vanligast i sverige. Denna statestik är tagen från statestik centralen. http://www.stat.fi/til/julo/2010/julo_2010_2011-11-22_tie_001_sv.html
/// Agnesa :)