Bouppteckning & Bodelning

Bouppteckning

Bouppteckning är det som sker innan bodelningen. Det innebär att det måste ske tre månader efter dödsfallet. an går igenom och gör en skriftlig sammanställning av den avlidnes tillgångar och skulder. Om man söker hjälp med boteckningen, t.ex. en begravningsbyrå eller juridisk byrå och då behöver man inte beställa skatteverkets broschyr.


Bouppteckningen måste innehålla själva boteckningen i orginal, en kopia av bouppteckningen där en sida är bestrykt, ( första eller sista sidan), bestrykta kopior av testamenten, kallelsebevis samt arvsavståenden. Enligt svensk lag är man skyldig att göra en bouppteckning. Om den avlidna saknar tillgångar kan socialnämnden göra en dödsboanmällan vid bouppteckning värderas all den avlidnes kvarlåtenskap. Det kan vara svårt att bestämma värdet av tillgångarna. Alla som ska arva måste kallas till bouppteckningen men de behöver inte närvara om de inte vill.

Lag

1 § "Bouppteckning skall förrättas senast tre månader efter dödsfallet, om inte Skatteverket efter ansökan inom samma tid med hänsyn till boets beskaffenhet eller av annan särskild orsak förlänger tiden"(https://lagen.nu/1958:637)

2 § "Dödsbodelägare som har egendomen i sin vård, boutredningsman eller testamentsexekutor skall bestämma tid och ort för bouppteckning samt utse två kunniga och trovärdiga gode män att förrätta den. Samtliga delägare skall kallas i god tid till förrättningen. Den avlidnes efterlevande make eller sambo skall alltid kallas. Skall lott i kvarlåtenskapen åtnjutas först sedan arvinge eller universell testamentstagare har avlidit, skall även den kallas som vid tiden för bouppteckningen är närmast att sålunda ta arv eller testamente".(https://lagen.nu/1958:637)

3 § "I bouppteckningen anges dagen för förrättningen, den dödes fullständiga namn, personnummer eller samordningsnummer enligt folkbokföringslagen (1991:481), hemvist och dödsdag. Även namn och hemvist för dem som skall ha kallats till förrättningen skall anges. För underårig skall anges födelsedatum och för arvinge skall anges hans släktskap med den döde. Arvinge skall anges även om han är utesluten från del i kvarlåtenskapen. Om den döde efterlämnar en make, skall för bröstarvingar anges om de är bröstarvingar även till maken. Kan uppgift i visst hänseende inte lämnas, skall det anmärkas".(https://lagen.nu/1958:637)

För att upprätta en bouppteckning hos en begravningsbyrå eller juristbyrå kan det kosta ungefär 5000-6000 kr. Det tillkommer även en kosnad i form av arbetstid mellan 500-1500 kr per timme om det är många personer inblandade i arvet.




Bodelning

Bodelning är den uppdelning utav den avlidnes dödsbo, det vill säga tillgångar och skulder. Maken, makan eller barn samt de som har blivit omskrivna i testamentet tar hand om bodelningen. Om den avlidne inte har skrivit testamente sker ingen bodelning utan den kvarlevande maken får ri förfoganderätt över dödsboet. Nära släktingar har även rätt till arvet enligt lag.

"1 § När ett äktenskap upplöses, ska makarnas egendom fördelas mellan dem genom bodelning. Bodelning behövs dock inte, om makarna har endast enskild egendom och ingen av dem begär att få överta bostad eller bohag från den andra maken".(https://lagen.nu/1987:230)


"2 § Bodelning skall göras med utgångspunkt i egendomsförhållandena den dag då talan om äktenskapsskillnad väcktes eller, om äktenskapet har upplösts genom den ena makens död utan att ett mål om äktenskapsskillnad pågick, den dag då dödsfallet inträffade". (https://lagen.nu/1987:230)



/// Layal :)



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0